Kopiec kalafiorowo-mięsny

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oryginalny pomysł na lekki obiad.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior duży: 1 sztuka
    - mięso mielone z indyka: 70 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka kajzerka: 2 sztuki
    - mozzarella plastry: 3 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól, piepez: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    SOS POMIDOROWY:
    - pomidory duże: 4 sztuki
    - ser feta: 150 gramów
    - seler i pietruszka natka: 4 łyżki
    - przyprawa Kamis Viva Italia Arrabiata: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopiec kalafiorowo-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopiec kalafiorowo-mięsny 1. - Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
    - Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
    - Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
    - Kalafiora ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej olejem.
    - Całą kopułę kalafiora wysmarować mięsem mielonym, tworząc kopiec, wygładzić mokrą ręką.
    - Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut.
    - Na wierzchu ułożyć 3 plastry mozzarelli i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.
    - Posypać zieloną pietruszką i podawać z sosem.
    - Pomidory pokroić w kostkę, rozgrzać olej i obsmażyć.
    - Pogotować kilka minut z zieleniną, zmiksować, dodać fetę i jeszcze raz zmiksować.
    - Dodać przyprawę Kamis, jeśli nie można jej kupić to dodajemy czosnek, chilli, paprykę słodką, szałwię i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować