Kopiec ajerkoniakowy.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne alkoholowe ciasto ale DOZWOLONE OD LAT 18-stu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dżem truskawkowy
    opakowanie płatków migdałowych
    1/2 litra śmietany 30%
    1/2 szklanki ajerkoniaku
    2 kieliszki wódki
    3 łyżki cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kopiec ajerkoniakowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopiec ajerkoniakowy 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier nadal ubijając. Potem dajemy żółtka i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 30 min. w 180*C
  • Kopiec ajerkoniakowy 2. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy wzdłuż na dwa placki. Pierwszy placek polewamy 1 kieliszkiem wódki i smarujemy dżemem truskawkowym. Z drugiego placka wykrawamy mniejsze kółko. A resztę ciasta kruszymy.
  • kopiec ajerkoniakowy 3. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała, rozpuścić podgrzewając. Do 100 ml gorącej wody wlać żelatynę i ajerkoniak, połączyć. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać tężejący ajerkoniak, wymieszać.
  • kopiec ajerkoniakowy 4. Na pierwszy placek na dżem położyć krem ajerkoniakowy, na to mniejszy placek polać kieliszkiem wódki, posmarować dżemem i masą ajerkoniakową.
  • Kopiec ajerkoniakowy 5. Na sam środek dać pokruszone ciasto.
  • Kopiec ajerkoniakowy 6. Z reszty kremu uformować kopiec. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gdy ostygną obficie posypać kopiec. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować