Kopiec ajerkoniakowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier nadal ubijając. Potem dajemy żółtka i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 30 min. w 180*C
2.Gdy ciasto wystygnie przekrawamy wzdłuż na dwa placki. Pierwszy placek polewamy 1 kieliszkiem wódki i smarujemy dżemem truskawkowym. Z drugiego placka wykrawamy mniejsze kółko. A resztę ciasta kruszymy.
3.Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała, rozpuścić podgrzewając. Do 100 ml gorącej wody wlać żelatynę i ajerkoniak, połączyć. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać tężejący ajerkoniak, wymieszać.
4.Na pierwszy placek na dżem położyć krem ajerkoniakowy, na to mniejszy placek polać kieliszkiem wódki, posmarować dżemem i masą ajerkoniakową.
5.Na sam środek dać pokruszone ciasto.
6.Z reszty kremu uformować kopiec. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gdy ostygną obficie posypać kopiec. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Smacznego
Komentarze