Koperty z budyniem i morelami

4.49 (185 ocen)

Małe, słodkie koperty nadziane budyniem i morelami. Pyszny deser dla dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • Składniki na ok. 25 sztuk:
    2 szklanki* mąki
    pół kostki margaryny
    pół szklanki* gęstej, kwaśnej śmietany
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (10g)

    NADZIENIE:
    1 budyń waniliowy
    350 ml mleka
    4 morele (mogą być z puszki)

    * jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koperty z budyniem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE: 250 ml mleka wlać do rondelka, podgrzać. Resztę mleka (czyli 100 ml) wymieszać z proszkiem budyniowym i jeśli budyń nie jest słodzony, również z 2 łyżkami cukru. Na gotującym się mleku ugotować budyń, odstawić do przestygnięcia. Morele obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do budyniu, dokładnie wymieszać.
  • 2. Margarynę wyciągnąć z lodówki ok. 15 minut przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto (podsypywać mąką, gdyby kleiło się do rąk). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0,5 cm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku. ok. 5 cm. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia, zlepiać przeciwległe rogi, tworząc kopertę. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Upieczone i wystudzone koperty można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować