KOPERKOWO - ŚMIETANKOWA POLĘDWICA

0 (0 ocen)

Podawać z młodymi ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi z dodatkiem np.kalafiora lub brokuła. Bardzo smaczna i delikatna polędwica o smaku lata.

Składniki:



  • 1 polędwica wieprzowa ok. 1/2 kg
    3 łyżki pokrojonego młodego koperku
    1 łyżka masła
    125 ml słodkiej śmietany 30 %
    1 łyżka pokrojonej cebuli
    sól, pieprz do smaku, mąka do zagęszczenia sosu.

Koperkowo - śmietankowa polędwica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • koperkowo śmietanowa polędwica 1.


    Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 3 cm plastry. Każdy plaster lekko rozbić ręką.


  • koperkowo śmietanowa polędwica 2.

    Patelnię rozgrzać, posmarować masłem, włożyć polędwiczki i smażyć po 4 min z każdej strony.
  • koperkowo śmietanowa polędwica 3. Włożyć drobno pokrojoną cebulę
  • koperkowo śmietanowa polędwica 4. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody celem zrównania temperatury i niewielkimi ilościami podlewać polędwiczki, wysmażając ją. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać jedną łyżkę koperku i chwilę smażyć.
  • koperkowo śmietanowa polędwica 5. Wlać pozostałą śmietanę, dodać niewielką ilość gorącej wody i dusić chwilę na wolnym ogniu.
  • koperkowo śmietanowa polędwica 6. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, zagotować, wsypać pozostały koperek i już nie gotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy