kopa śląska

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Jestem ślązaczką i w tym rejonie podaje się na deser kopę śląską. Wyśmienity deser na różnego rodzaju uroczystości.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt z 3 jajek,

    śmietana kremówka 0,5 l

    łyżka kopiasta cukru

    płaska łyżka żelatyny

    3 banany

    bakalie

    wiśnie w spirytusie

    mandarynki

    wiśniówka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Kopa śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pieczemy biszkopt z 3 jajek, śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. zimnego mleka, podgrzewamy i dodajemy do śmietany.

    Do przygotowanej miski układamy biszkopt, nasączamy wiśniówką, porcja śmietany wymieszana z pokrojonymi bananami.

    Całość udekorować owocami, bakaliami, tym czym chcemy wg własnej fantazji. Owoce można dać wg własnych upodobań i sezonu.

    Można delektować się deserem zaraz po przygotowaniu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować