Kopa

4.48 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Śląski deser, pracowity ale smaczny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny z 8 jaj:
    8 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru kryształ
    tłuszcz do wysmarowania blaszki

    Składniki na kopę:
    2 kostki masła
    1 kostka margaryny
    3 jajka
    12 łyżek cukru
    spirytus
    puszka brzoskwiń
    paczka rodzynek
    paczka migdałów
    1/2 paczki kokosu

    śmietana kremówka
    czekolada gorzka do potarcia
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Kopa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Upiec biszkopt z 8 jaj: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem (tylko spód) i piec w temp 180 stopni C ok 30-35 min. Wystudzić i pokroić w kostkę ok 1cmx1cm.
  • Ubite jajka z cukrem 2. 3 jajka ubić na zimno z 12 łyżkami cukru, kolejno ubijać nad gorącą parą i znów na zimno aż do wystudzenia.
  • Margaryna i maśło ucierane z ubitymi jajami 3. Margarynę i masło utrzeć. Dodawać po troszce wystudzone ubite jajka z cukrem cały czas ucierając.
  • Do masy dodać bakalie 4. Rodzynki sparzyć, migdały zmielić w malakserze, brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać stopniowo 3 kieliszki spirytusu, delikatnie wymieszać.
  • Ułozony biszkopt skropiony spirytusem 5. Na płytkim talerzu ułożyć pokrojony w kostkę biszkopt, skropić spirytusem.
  • Na przemian nakladac biszkopt i masę. 6. Na biszkopt ułożyć masę, na masę kolejno pokrojone kosteczki z biszkoptu, tworząc kopczyk. Każdą warstwę biszkoptu skrapiać spirytusem.
  • Ubijanie śmietany 7. Śmietanę kremówkę ubić.
  • Udekorowanie kopy śmietaną 8. Śmietanę nałożyć na wierzch kopy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Z wierzchu można posypać startą czekoladą.

Porady

Z podanych składników wychodzą 2 kopy średniej wielkości. Bakalie można dodać według uznania. Do przygotowania masy jajecznej stosujemy proporcje: na 1 jajko - 4 łyżki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować