1.Upiec biszkopt z 8 jaj: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem (tylko spód) i piec w temp 180 stopni C ok 30-35 min. Wystudzić i pokroić w kostkę ok 1cmx1cm.
2.3 jajka ubić na zimno z 12 łyżkami cukru, kolejno ubijać nad gorącą parą i znów na zimno aż do wystudzenia.
3.Margarynę i masło utrzeć. Dodawać po troszce wystudzone ubite jajka z cukrem cały czas ucierając.
4.Rodzynki sparzyć, migdały zmielić w malakserze, brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać stopniowo 3 kieliszki spirytusu, delikatnie wymieszać.
5.Na płytkim talerzu ułożyć pokrojony w kostkę biszkopt, skropić spirytusem.
6.Na biszkopt ułożyć masę, na masę kolejno pokrojone kosteczki z biszkoptu, tworząc kopczyk. Każdą warstwę biszkoptu skrapiać spirytusem.
7.Śmietanę kremówkę ubić.
8.Śmietanę nałożyć na wierzch kopy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Z wierzchu można posypać startą czekoladą.
Porady
Z podanych składników wychodzą 2 kopy średniej wielkości.
Bakalie można dodać według uznania.
Do przygotowania masy jajecznej stosujemy proporcje: na 1 jajko - 4 łyżki cukru.
Komentarze