Racuchy drożdżowe z owsianką i jabłkami na jogurcie.

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

Racuszki, które polubią dzieci i wszystkie łakomczuszki :) Idealne na śniadanie i podwieczorek.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mąki,
    3 dag świeżych drożdży,
    Szklanka mleka,
    2 duże jogurty,
    3 łyżki cukru,
    1 jajo
    2 łyżki masła
    Otręby około 3 łyżek,
    Jabłka pokrojone w kostkę,
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Owsianka

Racuchy drożdżowe z owsianką i jabłkami na jogurcie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe racuchy z jabłkami i owsianką na jogurcie 1. Zrobić zaczyn (ciepłe mleko + drożdże, 3 łyżki mąki, cukier).Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 20 -30 min.
  • racuchy 2. Następnie gdy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.
  • racuchy 4. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.

Porady

racuchy podajemy z cukrem pudrem albo owocowym jogurtem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować