Konfitury z pigwy

0 (0 ocen)

Pyszna konfitura. Idealny dodatek do ciast bądź ciasteczek oraz do herbaty.

Składniki:

  • 1kg owoców pigwy
    1kg cukru

Konfitury z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne (nie wyrzucać!), pokroić i blanszować w małej ilości wody przez kilka minut , aż staną się miękkie.
  • 2. Odcedzić i w tej samej wodzie ugotować skórki oraz gniazda nasienne.
    Odcedzić, skórki i gniazda nasienne wyrzucić, a z płynu przygotować syrop dodając cukier.
  • 3. Do gorącego syropu dodać blanszowane owoce i kilkakrotnie zagotować,
    za każdym razem zdjąć z ognia i ponownie zagotować.
    Kiedy staną się szkliste przełożyć do wyparzonych słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy