Konfitura ze śliwek nadziewanych orzechami

0 (0 ocen)

Tak zrobione śliwki są świetnym dodatkiem do deserów , mają rewelacyjny smak i ... cieszą oko .

Składniki:

  • 1 kg węgierek
    ok. 25 dag łuskanych orzechów włoskich
    1 kg cukru

Konfitura ze śliwek nadziewanych orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura ze śliwek nadziewanych orzechami 1. Śliwki umyć , osuszyć . Każdą rozciąć do połowy i wyjąć pestkę .
    Orzechy uprażyć na suchej patelni , włożyć w rozcięte śliwki . Gorącym , gęstym syropem z dwóch szklanek wody i 70 dag cukru zalać owoce , odstawić na 24 godziny .
    Drugiego dnia ostrożnie zlać syrop znad śliwek , podgrzać i dodać resztę cukru .
    Do gorącego syropu dodać śliwki , doprowadzić do wrzenia i odstawić na kolejne 24 godziny .
    Trzeciego dnia ponownie zlać syrop i gotować , aż zgęstnieje . Włożyć śliwki i trzykrotnie doprowadzić do wrzenia , odstawiając z ognia na 15 minut po każdym zagotowaniu .
    Konfitury przełożyć do słoików . Szczelnie zakręcić , ostudzić .

Komentarze

Podobne przepisy