Konfitura z żurawiny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Doskonały dodatek do pieczonych mięs, i nie tylko.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żurawina (świeża lub mrożona): 1 kilogram
    - cukier: 0.5 kilograma
    - jabłko (obrane i starte): 2 sztuki
    - cytryna (sok + starta skórka): 1 sztuka
    - woda: 0.5 szklanki

Konfitura z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnku umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) i część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić resztę owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż woda odparuje, a masa zrobi się szklista i gęsta.
  • 2. Umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy