Konfitura z rabarbaru

4.5 (163 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Pyszna konfitura z rabarbaru, idealna do wypieku rogalików i innych słodkości.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    1 kg cukru
    1/2 cytryny
    ewentualnie 1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, lekko zamieszać. Zostawić pod przykryciem na całą noc. Dodać przeciętą wzdłuż wanilię. Smażyć ok. 30 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Ja, żeby się nie przypaliło, smażę na nieprzywierającej patelni. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, wymieszać. Gorące przekładać do słoików (ok. 3 po 325 ml). Można przechowywać przez całą zimę.

Porady

Można zrezygnować z dodatku wanilii. Przygotowana konfitura idealnie nadaje się do wypieku pysznych rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować