Konfitura z płatków róży

5 (144 ocen)

Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów.

Składniki:

  • płatki dzikiej róży
    cukier 3x więcej niż waga płatków
    sok z ¼ cytryny

Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Konfitura z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura z płatków róży 1. Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak), umyć na sitku.
  • Konfitura z płatków róży 2. Utrzeć na gładko. Dodać 3x więcej cukru niż waga płatków i kontynuować ucieranie aż kryształy cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować