KONFITURA Z PIGWY

4.5 (180 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonały dodatek do jesiennej czy zimowej herbaty :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pigwa: 1.2 kilograma
    - cukier: 1 kilogram
    - woda: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebujemy dobrze naostrzonego noża, bo pigwa jest twardym owocem.
    Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę.
    Przekrawamy je na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.

    Pokrojoną pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy.
    Zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem dobre półtorej godziny aż owoce staną się
    szkliste, półprzeźroczyste i czerwone.

    Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
    Pysznej herbatki!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować