Konfitura z pigwowca

4.41 (202 ocen)

Oprócz nalewki i soku z pigwowca warto przygotować jeszcze konfiturę, która jest słodka i jednocześnie kwaśna.

Składniki:

  • 2 kg pigwowca
    1 1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.41 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Konfitura z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe owoce pigwowca pokroić na cząstki, wykrawając przy tym gniazda nasienne. Przyda się ostry nożyk, bo owoce są twarde.

    Wymieszać z cukrem i odstawić na co najmniej dobę, aż pigwowiec puści sok. Gotować ok 1 godziny mieszając, aż owoce zmiękną.

    Zblendować i przełożyć do słoiczków. Jeżeli przełożymy gorącą, bulgoczącą konfiturę do słoiczków pasteryzacja nie będzie konieczna. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować