Konfitura z malin

0 (0 ocen)

  • Średni

Tradycyjny dodatek do herbaty z samowara

  • Średni

Składniki:

  • - maliny: 1 kilogram
    - cukier: 1200 gramów
    - woda: 500 mililitrów

Konfitura z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru i wody zagotować na wolnym ogniu gęsty syrop, często i intensywnie mieszając. Odszumowywać starannie w czasie gotowania.
  • 2. Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast potem odstawić na 24 godziny.
  • 3. Zagotować raz jeszcze i starannie odszumować. Dosmażać na wolnym ogniu jeszcze przez 45 minut, odszumowując dokładnie za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana.

    Gotową konfiturę przełożyć do słoików.

Komentarze

Podobne przepisy