Konfitura z jarzębiny

4.49 (154 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oryginalna konfitura

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jarzębina: 1 kilogram
    - cukier: 0.5 kilograma
    - środek zelujacy typu 2:1 (np.żelfix, dżemix): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarzębina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować