Konfitura z jabłek z pomarańczą

4.48 (159 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

w zimie najlepsza!!! słodko -kwaskowa..... do ciast, nalesników i deserów...polecam

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1 srednia pomarańcza
    1 szklanka cukru
    2 łyzeczki cukru waniliowego
    2 łyżki soku z cytryny
    oraz słoiki
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z jabłek z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny.
    Pomarańczę myjemy , sparzamy i scieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w drobna kosteczkę.J
    abłka mieszamy z pomarańcza , dodajemy cukier i cukier waniliowy i odstawiamy na 2 -3 godziny. Potem gotujemy na małym ogniu prze około 30 minut aż jabłka sie rozpadna a skórki pomarańczy będa miękkie.
    Składniki przekładamy do czystych wyparzonych słoików.i pasteryzujemy przez około 20 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować