Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka przelewamy brzoskwinie wraz z sokiem, dodajemy dynię i jabłka, słodzimy do smaku ( później można jeszcze dosłodzić). Gotujemy. Mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypaliło, a gdy dynia będzie już miękka mieszamy cały czas, jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia. Gdy trochę przestygnie blendujemy, lub jeśli nie mamy blendera a ni robota- jeszcze gdy się gotuje rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków.
Wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15min.
Porady
Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu- konfitura nabierze wspaniałego aromatu.
Komentarze