• Konfitura z dyni i moreli

    Dodane przez: kuszeniesukkuba

  • Delikatnie korzenna, słodka, zdrowa i pyszna konfitura z dyni ;)

  • Składniki

    500 g dyni
    1 kg słodkich moreli
    5 goździków
    laska cynamonu
    około 5 cm kawałek świeżego imbiru
    szklanka cukru żelującego

  • Sposób przygotowania

    1.

    Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Morele parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę, wycinamy pestkę i kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy goździki, cynamon oraz starty drobno imbir. Całość zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wyciągamy laskę cynamonu. Gorącą konfiturę z dyni przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    imbir, cynamon, Morele, Dynia, wegetariańskie, dżem, wegańskie, goździki, konfitura, Domowe Przetwory, przetwory z dyni, dieta bezglutenowa, konfitura z dyni
  • Polecamy:

  • Powiązane strony

  • 0 komentarzy

Dodane przez: kuszeniesukkuba

kuszeniesukkuba 404

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-10T20:36:10+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »