Konfitura z bakłażana

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna konfitura z bakłażana. Pasuje do mięs i wędlin. Doskonała jako samodzielne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - oliwa extra vergine z dodatkiem chili: 1 łyżka
    - jabłka: 2 sztuki
    - miód: 2 łyżki
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan 1. Bakłażana pokroić w plasterki, posypać solą, skropić oliwą o smaku chili. Oliwę smakową można zastąpić ostrą papryczką pokrojoną bardzo drobno i wymieszaną ze zwykłą oliwą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry bakłażana z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłka obrane ze skóry pokroić w drobne cząstki. Jabłka, cebulę i pomidory usmażyć na pateln. Dodać miód. Delikatnie wymieszać. Kiedy miód się całkowicie rozpuści dodać bakłażany. Jeszcze smażyć 5 minut.
  • Konfitura z bakłażana 3. Gotowe bakłażany przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować