Konfitura z agrestu i kiwi

5 (153 ocen)

  • 40 min

Nowatorski przepis zaproponowany przez moją siostrę

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg zielonego agrestu
    30 dag kiwi
    60 dag cukru
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z agrestu i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Po zmieleniu 1. Agresty dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek i ogonków. Kiwi natomiast obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Zarówno owoce kiwi, jak i agrest mielimy w maszynce do mięsa na małym sicie. Zmielony agrest oraz kiwi przekładamy do dużego garnka i wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut prażymy konfiturę na wolnym ogniu po czym pozostawiamy do wychłodzenia, ponownie smażymy 10 minut i tak samo odstawiamy do wychłodzenia (sprawdzamy czy konfitura jest dobrze słodka).
  • gotujemy 2. Następnego dnia konfiturę przesmażamy po raz ostatni, warto pamiętać, że zawsze gotujemy ja na najmniejszym ogniu i ciągle mieszamy aby się nie przypaliła. Gotowy dżem przekładamy do niewielkich słoiczków, przed ich zakręceniem podkładamy potrójną warstwę folii spożywczej, po to aby lepiej trzymały zakrętki. Na sam koniec słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut. Wystudzone słoiczki chowamy w cienistym i chłodnym miejscu.

Porady

Pasteryzacja zapewni, że konfitura się nie popsuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować