Konfitura truskawkowa z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Pyszne owoce zamknięte w słoiku z dodatkiem białej czekolady będą miłym wspomnieniem lata w jesienny czy zimowy dzień ;)

Składniki:

  • 1kg truskawek
    środek żelujący na 1kg owoców
    sok z 1/2 cytryny
    1 biała czekolada
    1 szkl cukru

Konfitura truskawkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłucz, obierz i przesyp do rondla. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj środek żelujący i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj cały czas mieszając przez ok 5 minut. Na koniec dodaj startą na grubych oczkach czekoladę. Zostaw garnek na najmniejszym ogniu i nakładaj wrzącą konfiturę do słoiczków. Od razu zakręć i postaw do góry dnem. Poczekaj aż ostygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy