konfitura rabarbarowa z truskawką i bananem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna w smaku, lekko kwaśna, słodko pachnąca bananem.Będzie znakomita do naleśników. Z podanej porcji wyszły mi 4 małe słoiczki

  • 60 min

Składniki:

  • 2 banany
    700 g rabarbau
    300 g truskawek
    sok z połówki cytryny
    35 dag cukru
    1 opakowanie dżemo-fiksu

Konfitura rabarbarowa z truskawką i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, obrac ze skórki, pokroic na małe kosteczki i zasypać cukrem, dodać pokrojone truskawki. Odstawić na kilka godzin, aby puściło sok.
  • 2. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodac pokrojone drobno banany i gotowac około 15 minut. Wlać sok z cytryny ( dałam też startą skórkę) i dżemo-fiks. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Napełniać wyparzone we wrzątku słoiczki, zapasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy