Konfitura nektarynkowa

0 (0 ocen)

Konfitura z dużymi kawałkami nektarynek. Słodka, doskonała do naleśników i deserów.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych nektarynek
    100 ml wody
    150 g cukru (lub więcej)
    sok z 1/2 cytryny

Konfitura nektarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nektarynki obrać, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnuszku z grubszym dnem, zasypać cukrem i zalać wodą oraz sokiem z cytryny. Postawić na ogniu. Od zagotowania gotować ok. 20-30 minut, aż owoce zmiękną, ale nie do końca się rozpadną i powstanie gęsta konfitura. Zalecam co jakiś czas przemieszać konfiturę, by się nie przypaliła.

    Gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry nogami (wskazana jest również pasteryzacja). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy