Konfitura jagodowa z wiórkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Mam 81 lat. Sama zbieram jagody i robię z nich różne przetwory. Ta konfitura dzięki\ wiórkom kokosowym ma wyjątkowy smak.

  • 15 min

Składniki:

  • ● 2 kg jagód
    ● 10 dag wiórków kokosowych
    ● 1 kg cukru żelującego 2:1

Konfitura jagodowa z wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody przebieramy, myjemy
    i osączamy. Mieszając, gotujemy
    z cukrem na małym ogniu
    ok. 5 minut. Wsypujemy wiórki
    kokosowe i mieszamy
  • Konfitura jagodowa z wiórkami 2. Gorącą konfiturę przekładamy
    do wyparzonych słoików
    i szczelnie zakręcamy. Słoiki
    odwracamy do góry dnem,
    przykrywamy kocem lub kołdrą
    i odstawiamy, aż wystygną.
    Przechowujemy w chłodnym
    i ciemnym miejscu.

Porady

Konfiturę można też przygotować ze wcześniej zamrożonych jagód.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy