Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do sernika
1 godz. 30 min
Składniki:
2 kg miąższu z dyni
4 duże pomarańcze (lub więcej)
700 g cukru
1/2 łyżeczki imbiru
Konfitura dyniowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć na drobnym tarełku, miąższ drobno pokroić, dodać do dyni i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dusić przez godzinę mieszając co chwilę. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilka godzin.
Komentarze