konfitura dyniowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do sernika

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg miąższu z dyni
    4 duże pomarańcze (lub więcej)
    700 g cukru
    1/2 łyżeczki imbiru

Konfitura dyniowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć na drobnym tarełku, miąższ drobno pokroić, dodać do dyni i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dusić przez godzinę mieszając co chwilę. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy