Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Konfitura powstała trochę na próbę, nie wiedziałam czy się uda więc zrobiłam takie małe dwa słoiczki. Po posmakowaniu żałowałam, że nie więcej. Użyłam do niej papierówki. Konfitura będzie doskonałym sładnikiem do przełożenia tortu czy ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg papierówek
    1/2 ananasa
    150 - 180 g cukru
    5-6 listków mięty

    2 małe słoiki o pojemności ok. 300 ml

Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie konfitury 1. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Ananasa obierz, wytnij twardy środek, również pokrój w drobną kostkę. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj cukier i gotuj na bardzo małym oogniu często mieszająć. Po ok. 20 minutach gotowania wrzuć listki mięty. Gotuj następne 30 minut, pamiętając o mieszaniu. Listki mięty można potem wyjąć, ale można je też zostawić.
  • 2. Gorącą konfiturę przekładaj do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i postaw zakrętką do dołu. Dopiero jak ostygnie ustaw odwrotnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy