Kompot z wiśni na zimę

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Smak lata zamknięty w słoiku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • wiśnie
    cukier
    przegotowana woda
    litrowe słoiki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot z wiśni na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy i napełniamy nimi 1/2 litrowego słoika. Następnie każdy słoik zasypujemy 1/2 szklanki cukru, dopełniamy do końca wiśniami.
  • 2. Słoiki z wiśniami zalewamy ciepłą przegotowaną wodą zostawiając na górze ok 2cm wolnego miejsca. Słoiki LEKKO zakręcamy (bez dokręcania) i pasteryzujemy w piekarniku 1h 15 minut w 150 stopniach.
  • 3. Po skończonej pasteryzacji wyjmujemy słoiki z kompotem, silnie dokręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować