kompot popularnie zwany kwaskiem. Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Świetna alternatywa dla wszelkich napojów gazowanych.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłka suszone (chodzi bardziej o garście niż szczypty): 4 szczypty
- gruszki suszone (chodzi bardziej o garście niż szczypty): 2 szczypty
- drożdże w kostce: 40 gramów
- cukier (dodajemy stopniowo cukier aby uzyskać pożądaną słodycz): 800 gramów
Kompot z suszonych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plasterki suszonych jabłek i gruszek wrzucam do dużego garnka wypełnionego wodą. Gotuję na małym ogniu ok. 30-45 minut do momentu, aż owoce będą miękkie.
2.Kompot przelewam przez sito do większego naczynia (ja używam metalowego wiaderka). Następnie ponownie wypełniam ten sam garnek czystą wodą, zagotowuję ją i dolewam do kompotu.
3.Do wywaru wsypuję cukier i mieszam. Ilość cukru może być różna, wszystko zależy jak słodkie mamy jabłka lub gruszki dlatego radzę kontrolować smak kompotu na bieżąco, podczas dodawania cukru. Całość mieszam, aby cukier się rozpuścił.
4.W międzyczasie drożdże rozrabiam w letniej wodzie i wlewam do ciepłego (nie gorącego!) kompotu. Delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce (ale nie do lodówki, gdyż jest tam za zimno aby pracowały drożdże). Gotowe do picia następnego dnia, gdy drożdże zaczną fermentację.
Komentarze