Kompot z pomarańczy i jabłek

4.86 (210 ocen)

  • 30 min

Pyszny i w pięknym kolorze kompot z jabłek i pomarańczy (tych użyłam po raz pierwszy do kompotu) i jestem zachwycona takich połączeniem smakowym

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    1 duża pomarańcza
    3 goździki
    3,5 łyżki cukru
    1,75 litra wody
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.86 (210 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot z pomarańczy i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki w średniej wielkości. Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę. Odłożyć ją na talerzyk. Pomarańczę obrać i także pokroić w kostkę średniej wielkości. Pokrojone owoce przełożyć do miski, zasypać cukrem. Dodać pokruszone goździki i dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie powinien się wytrącić sok. Do garnka przełożyć owoce razem z wytrąconym sokiem, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości owoców( u mnie trwało to około 40 minut). Na 5 minut przed końcem wsypać startą skórkę z pomarańczy. Zdjąć z ognia. Kompot z jabłek lekko ostudzić. Przelać do dzbanka przez siteczko. Dodać 2 łyżki miodu zamieszać i podawać do picia na zimno lub ciepło:). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować