kompot z dzikiej róży i gruszek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny do obiadu i nie tylko

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dkg owoców dzikiej róży, 3 kg dojrzałych gruszek, 30 dkg cukru, 2 litry wody,kilka gożdzików

Kompot z dzikiej róży i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowac syrop z dodatkiem gożdzików. Owoce róży przekroic,oczyscic,opłukac. Umyte gruszki obrac,przekroic na połówki,usunąc gniazda nasienne,wrzucic do gorącego syropu,zagotowac i odstawic. Po kilku minutach odcedzic gruszki,ułożyc je w słoikach,dodac owoce róży i zalac gorącym syropem. Pasteryzowac w temperaturze około 90 stopni przez 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy