Kompot z czereśni na zimę

4.47 (184 ocen)

  • 50 min

Czereśnie powolutku pokazują się na bazarkach, skusiły mnie słodyczą niestety ceną powaliły, ale mimo to postanowiłam trochę kupić :). Nic nie przywołuje mi tak dzieciństwa niż otwierany słoik w zimie kompotu czereśniowego - pamiętam jak lubiłam oglądać w niedzielę westerny z tatą brałam słoik, łyżk

  • 50 min

Składniki:

  • czereśnie jakie lubicie są różne odmiany w zależności od koloru kompot będzie jasno różowy lub ciemny :)
    200 ml wody
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kompot z czereśni na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy dokładnie i parzymy w gorącym piekarnik. Owoce myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki. Wkładamy do słoików ja na ogół zapełniam 3/4 słoika.
  • 2. Gotujemy syrop z wody i cukru ilość zależy od ilości słoików zasada jest ta sama zawsze na 200 ml wody dodajemy 100 g cukru. Gorącym syropem zalewamy słoiki do pełna, wycieramy gwint i zakręcamy mocno. Pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody. Kompot jest słodziutki i aromatyczny można go rozcieńczać wodą :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować