Kompot truskawkowy z wanilią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie znam osoby która nie lubi wypić odrobiny pysznego kompotu do niedzielnego obiadu zwłaszcza w zimie gdy tęskni się za latem. Ja moje kompoty przygotowuje dodając 1 saszetkę cukru wanilinowego. Taki dodatek sprawi, że kompot będzie pachniał przecudnie i nie będzie można się od niego oderwać.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
    2 litry wody
    2/3 szklanki cukru (lub więcej, wedle smaku)
    1 cukier wanilinowy (16 g) lub domowego cukru z wanilią
    1-2 łyżki soku z cytryny

Kompot truskawkowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy. Czyste słoiki wyparzamy gorącą wodą. Słoiki napełniamy truskawkami zostawiając do 3/4 wysokości.
  • 2. Wodę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Truskawki zalewamy gorącą wodą i dokładnie zakręcamy słoiki.
  • 3. Kompoty pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, tak aby zapobiec przypadkowemu pęknięciu słoików.
  • 4. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy je tak aż do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy