Kompot malina-róża-bez

0 (0 ocen)

Schłodzony kompot świetnie gasi pragnienie. Ten ma piękny kwiatowy aromat, głęboki kolor i nietypowy smak.

Składniki:

  • szklanka malin
    20g płatków róży (około szklanki)
    100g kwiatów bzu
    płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    cukier do smaku
    1,5 l wody

Kompot malina-róża-bez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot malina-róża-bez 1. Z płatków róży podczas zbieranie odrywamy białe końcówki (powodują goryczkowy posmak). Kwiaty bzu zostawiamy na chwile na rozłożonej gazecie aby nieproszeni lokatorzy mogli opuścić lokal. Kwiatów nie myjemy. Płatki róż i baldachy bzu zalewamy 1,5 l wody i gotujemy około 15 minut. Dodajemy maliny i gotujemy kolejne 10 minut. Dosładzamy do smaku cukrem oraz dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Schładzamy. Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy