Kompot jabłkowo-cynamonowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam smak cynamonu, więc postanowiłam zrobić kompot jabłkowo-cynamonowy. Ogonki i pestki dodają smaku więc postanowiłam zaprawić całe jabłka. Smakuje zarówno mnie jak i pozostałym domownikom.

  • 10 min

Składniki:

  • - jabłka papierówki (małe)
    - cukier
    - woda
    - cynamon w proszku

Kompot jabłkowo-cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot jabłkowo-cynamonowy 1. Umyte całe jabłka włożyć do słoika.
  • Kompot jabłowo- cynamonowy 2. Do każdego słoika litrowego wsypać 3 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu (dosłownie na czubeczku łyżeczki)
  • Kompot jabłkowo-cynamonowy 3. Zalać słoiki zimną bieżącą wodą z kranu. Zakręcić. Gotować 15 minut od zagotowania.

Porady

Podawać kompocik do obiadu. Można też użyć tak zaprawionych owoców do szarlotki albo do ryżu z jabłkiem.

Komentarze

Podobne przepisy