Kompot brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny aromantyczny kompot, doskonałe wspomnienie lata

  • 45 min

Składniki:

  • 2kg obranych i rozdrobnionych brzoskwiń
    1 kg cukru
    10 szklanek wody
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn

Kompot brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody, cukru i kwasku gotujemy syrop, do wrzątku wkładamy owoce, gotujemy około 3 minut, ciągle mieszając. Gorący kompot wlewamy do słoików, odwracamy je do góry wieczkiem, nie pasteryzujemy

Porady

Po otwarciu słoika kompot możemy rozcieńczyć przegotowaną wodą, ponieważ sam w sobie jest dość słodki, Odsączone brzoskwinie doskonale nadają się do ciasta lub deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy