Kolorowy tort rumowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakołyk robi furorę wśród znajomych i rodziny.

Składniki:

  • ● 15 dag cukru
    ● 15 dag mąki
    ● 7 jajek
    ● po 4 krople czerwonego i zielonego barwnika spożywczego
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 200 ml rumu
    ● tłuszcz i mąka do formy
    ● konfitury brzoskwiniowe
    ● bita śmietana
    ● posypka czekoladowa
    Krem:
    ● 3 jajka
    ● 5 dag kakao
    ● 20 dag cukru
    ● 2 op. cukru wanil.
    ● 25 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Kolorowy tort rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z cukrem i łyżką rumu. Mieszając, dodajemy po żółtku i przesianą mąkę. Pieczemy w natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (śr. 26 cm) ok. 40 minut w 180 °C. Studzimy.
  • przekrawanie biszkopta 2. Ciasto odwracamy. Od góry odkrawamy ok. 2-cm placek. Skrapiamy 1/4 rumu. Z pozostałego ciasta wykrawamy środek, pozostawiając ok. 2-cm spód i brzeg. Ciasto wewnątrz oraz 2-cm placek skrapiamy pozostałym rumem. Wykrojone ze środka ciasto kroimy
    w małe kawałki.
  • 3. Barwniki rozpuszczamy osobno w odrobinie wody. Skrapiamy po 1/3 kawałków ciasta.
  • 4. Krem: składniki (oprócz masła) mieszamy z 3 łyżkami wody i gotujemy w kąpieli wodnej, aż zgęstnieją. Następnie studzimy i ucieramy z masłem.
  • 5. Spód i wewnętrzne boki tortu smarujemy konfiturami. Wkładamy czerwone kawałki, smarujemy 1/2 kremu. Wkładamy niezafarbowane kawałki i smarujemy resztą kremu. Przykrywamy zielonymi kawałkami. Odkrojony placek smarujemy z jednej strony konfiturami. Wykładamy na wierzch (stroną z konfiturami do wewnątrz).
  • 6. Tort wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną i posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować