Kolorowy tort rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy z cukrem i łyżką rumu. Mieszając, dodajemy po żółtku i przesianą mąkę. Pieczemy w natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (śr. 26 cm) ok. 40 minut w 180 °C. Studzimy.
2.Ciasto odwracamy. Od góry odkrawamy ok. 2-cm placek. Skrapiamy 1/4 rumu. Z pozostałego ciasta wykrawamy środek, pozostawiając ok. 2-cm spód i brzeg. Ciasto wewnątrz oraz 2-cm placek skrapiamy pozostałym rumem. Wykrojone ze środka ciasto kroimy
w małe kawałki.
3.Barwniki rozpuszczamy osobno w odrobinie wody. Skrapiamy po 1/3 kawałków ciasta.
4.Krem: składniki (oprócz masła) mieszamy z 3 łyżkami wody i gotujemy w kąpieli wodnej, aż zgęstnieją. Następnie studzimy i ucieramy z masłem.
5.Spód i wewnętrzne boki tortu smarujemy konfiturami. Wkładamy czerwone kawałki, smarujemy 1/2 kremu. Wkładamy niezafarbowane kawałki i smarujemy resztą kremu. Przykrywamy zielonymi kawałkami. Odkrojony placek smarujemy z jednej strony konfiturami. Wykładamy na wierzch (stroną z konfiturami do wewnątrz).
6.Tort wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną i posypką.
Komentarze