Kolorowy tort

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita uczta do kawy i herbaty, lekki, puszysty deser

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki przegotowanej wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 tortownice o różnej średnicy
    Masa do przełożenia
    1 litr śmietany 30%
    4 galaretki kolorowe(truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa, cytrynowa)
    2 łyżeczki cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki cukru
    3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowy tort 1. Jajka posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę robotem. Dodać wodę i olej, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Tortownice natłuścić wlać 2/3 ciasta do większej tortownicy, pozostałą masę 1/3 do mniejszej. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. około 180 stopni.
    Galaretki, każdą rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić według przepisu, podzielić na pół. Do jednej części dodać czerwoną galaretkę a do drugiej cytrynową. Zmiksować robotem. Placki biszkoptów przekroić na 2 części, nasączyć ponczem(2 łyżki cukru, sok z 1 cytryny wymieszać). Na spód większego placka rozsmarować krem z czerwoną galaretką, wylać tężejącą pomarańczową galaretkę, przykryć plackiem. Posmarować mniejszy placek masą z galaretką cytrynową, wylać pół galaretki agrestowej, przyłożyć plackiem. Na wierzchu i bokach rozsmarować pozostałą masę. Udekorować galaretką zieloną, posypką czekoladową.
    Brzegi wyrównać dodatkowo pokruszonym ciastem biszkoptowym, które pozostało po wyrównaniu brzegów ciasta. Schłodzić.

Porady

Tort można dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować