Flaki wołowe

4.5 (141 ocen)

Nie może ich zabraknąć na rodzinnych uroczystościach

Składniki:

  • 1kg flaków wołowych (suchych, mrożonych)
    porcja rosołowa z jednego kurczaka (cały korpus)
    włoszczyzna: 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 mały por
    przyprawa do flaków
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    ok. 2 łyżek majeranku
    2łyżki mąki pszennej
    pół kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki wołowe, zamrożone wrzucić na wrzątek, obgotować kilka minut i odcedzić.
  • 2. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 2-3 godziny aż flaki będą miękkie.
  • 3. Na koniec odcedzić.
  • 4. Porcje rosołowe oczyścić, umyć a następnie przełożyć do garnka i zalać ok. 4 litrami wody.
  • 5. Postawić na ogniu.Gdy się zagotuje, przykręcić gaz i zebrać z wierzchu szumowiny.
  • 6. Po zagotowaniu dodać przyprawę uniwersalną i oczyszczone, i umyte warzywa. .
  • 7. Bulion posolić, popieprzyć do smaku i gotować ok.2 godzin.
  • 8. Gdy rosół będzie gotowy, trzeba go przecedzić przez sitko.
  • 9. Wyłowioną marchewkę i selera pokroić w kostkę.
  • 10. Do wywaru dodać ugotowane wcześniej i odcedzone flaki
  • 11. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć ok.3-5 minut. Dodać do flaków.
  • 12. Na koniec dodć pokrojone w kostkę warzywa, przyprawić przyprawą do flaków i majerankiem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować