Kolorowy sernik na zimno

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Pyszny, kolorowy, serniczek z owocową nutką !

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
    6 jaj
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka
    12 łyżeczek żelatyny
    5 galaretek różnych kolorów
    2 galaretki jednakowego koloru
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    4 paczki kruchych ciastek petit beurre lub duża paczka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przed przygotowaniem sernika każdą z pięciu galaretek rozpuścić w 1 szklance wody i wlać do płaskich naczyń.
  • 2. Żelatyne namoczyć w 1 szklance zimnej wody.
  • 3. Mleko zagotować. Do gorącego mleka przelać namoczoną żelatynę, rozpuścić i ostudzić.
  • 4. Jajka umyć i włożyć na 5-6 sekund do wrzątku w celu odkażenia skorupki, a następnie oddzielić żółtka od białek.
  • 5. Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
  • 6. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości (jak na kogel-mogel) i dodawać porcjami ser. Wlać mleko z żelatyną.
  • 7. Do masy dodać aromat pomarańczowy oraz pokrojone w większą kostkę kolorowe galaretki. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
  • sernik 8. Na zastygłą masę wylać tężejące 2 galaretki. Wstawiamy ponownie do lodówki na 2 godziny.
  • 9. UWAGA: Masy serowej jest dosyć sporo i jeśli robimy ciasto w tortownicy to zalecam użycie tortownicy o średnicy conajmniej 28 cm lub standardowej blaszki prostokątnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować