Kolorowy przekładaniec

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne i proste ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto różowe:
    200 g margaryny
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    6 jajek
    2 op kisielu wiśniowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto makowe:
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    6 jajek
    1/2 szkl maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 op kremu karpatka 3 minuty
    Dodatkowo:
    1/2 słoika powideł śliwkowych
    1 puszka brzoskwiń
    2 tabliczki czekolady mlecznej
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto różowe: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Gdy masa będzie już gładka dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy je do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Obydwa ciasta pieczemy po 30 minut w temp. 180*C.

    Ciasto makowe: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztwyno, dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mak, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu przekroić na pół.

    Masa: krem karpatka 3 minuty przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

    Przełożenie ciasta: ciasto różowe smarujemy kremem karpatka, układamy część brzoskwiń. Przykryć płatem ciasta makowego. Ciasto makowe posmarować powidłami i częścią kremu karpatka. Przykryć drugim ciastem różowym, posmarować pozostałym kremem i wyłożyć resztę brzoskwiń. Przykryć ciastem makowym. Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować