Kolorowy omlet studencki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Inspirację do gotowania czerpię z licznych podróży. Lubię łączyć przeróżne smaki i elementy kuchniświata.

Składniki:

  • 8 jajek
    4 łyżki mleka lub wody
    oliwa
    2 czerwone papryki
    15-20 dag pieczarek
    pęczek koperku
    sól
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Kolorowy omlet studencki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowy omlet studencki 1. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy paprykę i dusimy ok. 6 minut, aż będzie miękka.
  • Kolorowy omlet studencki 2. Pieczarki obieramy, kroimy w talarki, solimy i smażymy.
  • Kolorowy omlet studencki 3. Umyte jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko, solimy i ubijamy trzepaczką ok. 2 minut. Dodajemy drobno posiekany koperek i pieprz do smaku.
  • 4. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy 1/4 masy jajecznej. Zmniejszamy ogień i gdy spód się zetnie, co jakiś czas podważamy brzegi
    omletu łopatką, przechylając patelnię tak, żeby pod spód spływały nieścięte jajka. Po ok. 4 minutach smażenia równomiernie rozrzucamy na omlecie
    1/4 papryki i pieczarek. Posypujemy pieprzem i pozostałym koperkiem. Omlet składamy na pół i smażymy jeszcze 2 minuty. W taki sam sposób smażymy
    omlety z pozostałej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować