Kolorowy dip z avocado

0 (0 ocen)

  • 15 min

Super dip dla każdego, również dla wegetarian!!! Szybki, łatwy w przygotowaniu, pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy. Do kanapek bądź jako super przystawka na grzankach podczas imprezy.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 dojrzałe zielone awokado
    1/2 pomidora czerwonego
    1/2 pomidora żółtego
    1 nieduża czerwona cebulka
    1-2 listki bazylii
    szczyptę oregano
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    ewentualnie sos chili lub kawałek papryczki chili dla osób lubiących pikantne potrawy

Kolorowy dip z avocado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, obieramy łyżeczką ze skórki i rozgniatamy widelcem, a następnie skraplamy sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiało.
  • 2. Kolejno pomidory (czerwony i żółty) wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę . Cebulkę oraz liście bazylii również kroimy na drobne kawałki.
  • gotowy dip z avocado 3. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą , pieprzem i oregano. Dla zaostrzenia smaku możemy dodać odrobinę sosu chili bądź drobno posiekaną ostrą papryczkę.

Porady

Również świetnie dip ten smakuje z oliwkami. Polecam też bardzo gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy