Kolorowy biszkopt z serem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto w sam raz do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • spód:180g kakaowych, kruchych ciastek
    120g masła
    masa serowa: 60 dag mielonego sera z wiaderka
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    budyń śmietankowy
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    biszkopt kolorowy: 3 jajka
    200g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki
    1 kisiel żurawinowy
    2 łyżki kakao
    3 łyżki maku
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Kolorowy biszkopt z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. Spód: masło rozpuścić, ostudzić. Ciastka pokruszyć (np.wkładając do woreczka i uderzając wałkiem) i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy (o wym.25/30 cm) posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wylepić kruszonką. Chłodzić w lodówce.
  • ser wyłóż na spód 2. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać łyżkami ser, następnie proszek budyniowy i aromat. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i piec 15 minut w 180 st.
  • ciasto wykładaj tworząc "szachownicę" 3. Biszkopt kolorowy: margarynę utrzeć z cukrem na puch. Żółtka oddzielić od białek, dodawać do margaryny i ucierać do białości. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej kisiel (w proszku), wymieszać.Ciasta wyłożyć po kolei na podpieczoną masę serową tworząc szachownicę. Piec 60 minut w 160 st.Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować