Kolorowy biszkopt z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: masło rozpuścić, ostudzić. Ciastka pokruszyć (np.wkładając do woreczka i uderzając wałkiem) i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy (o wym.25/30 cm) posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wylepić kruszonką. Chłodzić w lodówce.
2.Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać łyżkami ser, następnie proszek budyniowy i aromat. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i piec 15 minut w 180 st.
3.Biszkopt kolorowy: margarynę utrzeć z cukrem na puch. Żółtka oddzielić od białek, dodawać do margaryny i ucierać do białości. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej kisiel (w proszku), wymieszać.Ciasta wyłożyć po kolei na podpieczoną masę serową tworząc szachownicę. Piec 60 minut w 160 st.Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze