Kolorowy Amoniaczek

4.48 (145 ocen)

  • 60 min

To bardzo efektowne, lekkie, smaczne, kolorowe ciasto. Je się go po prostu oczami. Ciasto długo wilgotne i świeże.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    30 dag cukru
    1/ 2 kostki margaryny lub 1/2 szklanki oleju
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka amoniaku spożywczego
    aromat cytrynowy do ciast

    Ponadto:
    2 galaretki czerwone
    2 galaretki zielone
    kolorowe groszki cukrowe

    Polewa czekoladowa:
    4 łyżki kakao
    4 czubate łyżki masła
    4 łyżki mleka
    8 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki

Kolorowy amoniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie piany 1. Wykonanie ciasta:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku.
    Mąkę przesiewamy, wsypujemy amoniak. Dodajemy do masy jajecznej.
    Wlewamy olej lub roztopioną, chłodną margarynę. Na końcu wlewamy aromat.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Przygotowujemy 2 jednakowe blaszki, tj 23x 33 i wykładamy je pergaminem.
    Do jednej wlewamy 2/3 ciasta, do drugiej 1/3 z całości.
    Tak, aby jeden placek po upieczeniu przekroić na 2.
  • upieczone ciasto 3. Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w temp. 180 stopni C. Zawsze sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
    Wyciągamy po upieczeniu od razu z formy, ściągamy pergamin.
  • 4. Rozpuszczamy po 2 jednakowe galaretki- osobno w takiej ilości wody, jak na opakowaniu.
    Studzimy.
  • czerwona galaretka na cieście 5. Na 1 ciasto wylewamy krzepnącą czerwoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki.
  • wylewanie galaretki 6. Na czerwoną galaretkę wykładamy 2 ciasto. Przyciskamy lekko.
    Wylewamy galaretkę zieloną. Koniecznie krzepnącą, nie rzadką.
    Przykrywamy 3 ciastem. Lekko przyciskamy.
    Wkładamy do lodówki.
  • 7. Przygotowanie polewy czekoladowej:
    Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy razem. Gotujemy na małym ogniu, ok. 2- 3 min. Mieszamy, aby nie przypalić.
  • udekorowane ciasto 8. Letnią polewę wylewamy na ciasto.
    Ozdabiamy kolorowymi cukrowymi groszkami.
    Wkładamy do lodówki w celu stężenia polewy.
  • pokrojone ciasto 9. Ciasto kroimy na dekoracyjne romby.
  • kolorowe ciasto 10. Smacznego życzę :)

Porady

Wierzch możemy udekorować także tylko kleksami z polewy. Oblać kolejną inna już galaretką. Cukrowy groszek może zastąpić kolorowy kokos posypany ukośnie. Placki, wszystkie trzy, możemy upiec oddzielnie. Galaretki w lecie rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody. Dobrze jest ciasto przed wlaniem galaretek, obłożyć np metalowy,mi kątownikami, aby łatwo można wylać galaretkę. Pamiętajmy, aby galaretki nie były, ani płynne, ani mocno zastygnięte, przed wlaniem na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować