Kolorowe warzywa zapiekane z oliwą i parmezanem

4.5 (166 ocen)

Doskonałe jako dodatek do drugiego dania, jak również jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    2 kalarepki
    1 brokuł
    5 łyżek startego parmezanu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Kolorowe warzywa zapiekane z oliwą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i kalarepki obieramy i kroimy: marchewki w grubsze plasterki, a kalarepkę w pół- lub ćwierćplasterki takiej samej grubości, co marchewkę. Brokuła dzielimy na nieduże różyczki.
  • 2. Warzywa obgotowujemy oddzielnie w niewielkiej ilości lekko osolonego wrzątku, przy czym do obgotowania marchewki oprócz soli dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Warzywa powinny być półtwarde (obgotowujemy nie dłużej niż 5 minut). Odcedzamy i odsączamy z wody.
  • 3. Marchewkę i kalarepkę układamy w brytfance, solimy, oprószamy pieprzem, lekko mieszamy i posypujemy połową parmezanu. Na wierzchy układamy brokuły, również lekko przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy pozostałym parmezanem.
  • 4. Brytfankę z warzywami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 15 minut, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 -5 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować