Kolorowe warzywa zapiekane z oliwą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki i kalarepki obieramy i kroimy: marchewki w grubsze plasterki, a kalarepkę w pół- lub ćwierćplasterki takiej samej grubości, co marchewkę. Brokuła dzielimy na nieduże różyczki.
2.Warzywa obgotowujemy oddzielnie w niewielkiej ilości lekko osolonego wrzątku, przy czym do obgotowania marchewki oprócz soli dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Warzywa powinny być półtwarde (obgotowujemy nie dłużej niż 5 minut). Odcedzamy i odsączamy z wody.
3.Marchewkę i kalarepkę układamy w brytfance, solimy, oprószamy pieprzem, lekko mieszamy i posypujemy połową parmezanu. Na wierzchy układamy brokuły, również lekko przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy pozostałym parmezanem.
4.Brytfankę z warzywami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 15 minut, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 -5 porcji.
Komentarze