Kolorowe szaszłyki z kurczakiem

4.5 (161 ocen)

  • 45 min

Miodowo-czosnkowe szaszłyki z grilla z mnóstwem kolorowych warzyw. Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • 500 gr filetu z kurczaka
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    400 gr małych pieczarek
    3 kabanosy wieprzowe
    MARYNATA:
    1/3 szkl. oleju rzepakowego
    1 płaska łyżka płynnego miodu
    1 łyżka keczupu
    2 ząbki czosnku
    Sól morska, kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować marynatę, dodać przeciśnięte przez praskę czosnek całość dokładnie zmiksować blenderem. Filety z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Mięso zalać marynatą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 2. Obie papryki oraz cukinię umyć, osuszyć. Z cukinii odciąć końce, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cukinię pokroić w cienkie plastry, papryki w kostkę. Pieczarki przebrać, oczyścić z ziemi. Kabanosy pokroić w 1,5 cm kawałki.
  • 3. Na patyczki do szaszłyków wbijać w sumie 2 kawałki mięsa, 2 pieczarki, po kawałku czerwonej i żółtej papryki, 2 plastry cukinii oraz po kawałku kabanosa. Tak przygotować wszystkie szaszłyki do wyczerpania składników.
  • 4. Piec na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować