Kolorowe szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki mój mały eksperyment z makaronem.Szaszłyki przygotowałam jako przekąskę na letni piknik w ogrodzie,goście byli zachwyceni pomysłem.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g kolorowego makaronu (ja użyłam TROTTOLE z Lidla)

    1 średnia cukinia

    10 szt pomidorków koktajlowych

    300 g filetu z indyka

    listki świeżej bazylii

    świeży tymianek

    przyprawy:sól,pieprz

    oliwa

Kolorowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut,ma być lekko twardy. Płuczemy w zimnej wodzie,osaczamy.






  • 2.
    Filet z indyka kroimy w dużą kostkę,skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą,pieprzem i świeżym tymiankiem.
  • 3. Cukinię kroimy na cienkie plastry,skrapiamy oliwą,solimy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy patelnię grillową układamy plastry cukinii i przyrumieniamy z obu stron. Zdejmujemy cukinię, na patelnię wkładamy kostki mięsa i grillujemy.
  • 4. Na patyczki nadziewamy na przemian makaron,kostki grillowanego indyka,pokrojone w połówki pomidorki i zrolowane plastry grillowanej cukinii.

    Układamy na talerzu,dekorujemy pomidorkami,listkami bazylii i gałązkami tymianku.

Porady

Do szaszłyków możemy podać chrupiące ciepłe tosty posmarowane masłem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy