Kolorowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne i szybko je się robi.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    4 żółtka
    1 kostka margaryny Palma lub Kasia
    3 łyżki cukru
    200 g kwaśnej śmietany
    60 dag mąki pszennej
    4 barwniki spożywcze o różnych barwach
    powidła lub dżem
    lukier


Kolorowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić. Ostudzić. Przygotować rozczyn z drożdży : drożdże rozkruszyć w rondelku. Dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i 1 łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wrzucić wszystkie składniki do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Do każdej z nich dodać inny barwnik. Dobrze wyrobić. Każdą porcję ciasta oddzielnie rozwałkować na kształt koła. Przekroić nożem na 8 trójkątów. Na górnej krawędzi trójkącika ułożyć po 1 łyżeczce powideł. Zwijać do dołu formując rogalika.
    Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.

Porady

Ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy