Kolorowe pisanki z ciasta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pisanki są wyjątkowe, ponieważ są z kolorowego ciasta, pieczone są w skorupkach jaj a przede wszystkim NIE MOŻNA ICH ZBIĆ

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • DO PIECZENIA:
    - wydmuszki jaj (najlepiej dużych wiejskich, duży otwór): 4 sztuki
    - sól: 100 gramów
    - woda: 1 litr
    - forma do muffin (do ustawienia wydmuszek): 1 sztuka
    - woreczki foliowe: 4 sztuki
    CIASTO:
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - jaja (jak najmniejsze, S): 2 sztuki
    - mąka: 100 gramów
    - proszek do pieczenia (plaska łyżeczka): 1 łyżeczka
    - barwniki spożywcze: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowe pisanki z ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe pisanki z ciasta 1. Zaczynamy od przygotowania wydmuszek, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Wydmuszki trzeba dokładnie umyć pod woda , na zewnątrz jak i w środku. Następnie moczyć ok 1 h w misce z mieszanką wody z solą. Następnie ponownie dokładnie wypłukać w środku i na zewnątrz.
  • 2. Piekarnik od razu rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Kolorowe pisanki z ciasta 3. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, po tym czasie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Kolorowe pisanki z ciasta 4. Ciasto rozkładamy do 4 miseczek i każda porcję mieszamy z innym barwnikiem, u mnie był to niebieski, czerwony, zielony i żółty, barwniki w proszku. Dodajemy tyle barwnika ile chcemy, żeby uzyskać odpowiedni kolor, u mnie była to dosłownie szczypta w każdym przypadku.
  • 5. Przekładamy każda masę do foliowego woreczka, nacinamy koniec tworząc coś w rodzaju rękawa cukierniczego. Wyciskamy na przemian różne kolory do przygotowanych wydmuszek ustawionych pionowo w formie do muffin, do 2/3 ich wysokości.
  • Kolorowe pisanki z ciasta 6. Pieczemy ok 30 minut, do suchego patyczka w 180 stopniach.
    Nie martwcie sie jeżeli ciasto wypływa poza jajko, będzie to można zerwać razem ze skorupką.
    Po upieczeniu studzimy i obieramy jak jajka na twardo. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować